Lakenvelderboerderij Mariahoeve (Alem)

Op de Mariahoeve in Alem is het een gezellige beestenboel. Het oudste runderras van Nederland domineert er: de lakenvelder, een koe met een herkenbare witte band (laken) om de buik.
We houden dit ras graag in stand en genieten op z’n tijd van een eerlijk, heerlijk stukje vlees van het lakenvelderrund. Deze bewuste manier van boeren gaat hand in hand met onze leefomgeving. Want van deze omgeving willen we ook in de toekomst blijven genieten.

Onze Lakenvelders lopen het grootste deel van het jaar buiten. Daar eten ze alleen maar gras. In de winterperiode staan ze op stal. Daar krijgen ze gedroogd gras en voederbieten. Ze krijgen dus geen krachtvoer. Dat proef je terug in het vlees. En ook de tragere groei en de kleinschalige aanpak dragen bij aan de smaak. Lakenvelder vlees heeft een fijne gemarmerde structuur en een uitstekende smaak.

In 2013 riep een vakjury het Lakenvelder vlees uit tot het lekkerste rundvlees van Nederland. De jury proefde 14 runderrassen, waaronder de bekende vleesrassen als Charolais, Black Angus, Belgische Blauwe, Blonde d’Aquitaine, Limousin, Hereford en zelfs de Wagyu. De Lakenvelder kwam unaniem als het lekkerste rundvlees uit de proeverij. Slager Johan van Uden was lyrisch over de smaak: “Zo’n lekker vetje heb ik nog nooit geproefd. Niet te hard, niet te snotterig, maar helemaal perfect. Het smelt op je tong precies zoals je dat zou willen. Geweldig.” Niet voor niets kreeg het Lakenvelder vlees een ‘Zeldzaam Lekker Award’ en een finaleplaats in ‘De Smaak van Nederland’. In 2010 werd de Lakenvelder als eerste Nederlandse runderras door SlowFood toegevoegd aan de ‘Ark van de Smaak’.

Onze Lakenvelders worden geslacht bij Slachterij Hooijmans in Kerkdriel. Dat is op slechts enkele kilometers afstand van onze boerderij. We brengen de dieren hier zelf naartoe, zodat we zeker weten dat het transport in alle rust gebeurt. Na de slacht hangt het vlees ruim twee weken te rijpen. Dat is voor kwaliteitsvlees cruciaal! Het vlees wordt vervolgens verder verwerkt door Horecaslagerij vd Heuvel uit Bruchem. Deze vakman verwerkt het dier van kop tot kont tot mooi geportioneerde producten. Het vlees wordt vers ingevroren en vanuit de vriezer aan de consument verkocht.

Wij zijn onderdeel van Bestelboer Bommelerwaard.

Tel. 06-50464318

Lakenvelderboerderij Mariahoeve (Alem)
Sint Odradastraat 26
5335LL Alem
NederlandProducten